Rouke (52) traint voor Mongol Derby

0
488

Van kinds af aan heeft ze al een droom: een grote expeditie doen en dat te paard. Rouke Bloemsma (52) uit Garderen trekt eind juli naar Mongolië om mee te doen aan de Mongol Derby: 1000 kilometer paardrijden in tien dagen. Topsport, en dat voor een goed doel.

Om zich klaar te stomen voor de barre tocht traint Rouke op de heide tussen Harskamp en Kootwijk. ‘Om de veertig kilometer neem ik een ander paard en ik heb maar vijf kilo bagage bij me’, vertelt ze aan Omroep Gelderland.

Goed doel

Over acht weken staat ze al aan de start van de Mongol Derby. Ze doet mee voor de uitdaging, maar ook om geld op te halen voor onderzoek tegen de ziekte van Alzheimer.

‘Mijn moeder heeft vorig jaar de diagnose vasculaire dementie gekregen. Inmiddels is ze opgenomen in een gesloten afdeling. Ik vind het gewoon heel erg belangrijk dat er meer onderzoek wordt gedaan naar de ziekte’, legt de amazone uit.

Topsport

Naast paardrijden doet Rouke allemaal krachtoefeningen om haar lijf sterk te maken. Ze wordt daarbij professioneel begeleid. ‘Het is topsport’, stelt haar fysiotherapeut Hans Heijmeskamp. Hij heeft veel respect voor haar. ‘Topsporters worden bij wijze van spreken van jongs af aan opgevoed en zij is op middelbare leeftijd – ik mag het niet te hard roepen – in staat om datzelfde gevoel bij zichzelf op te wekken en vol te houden. Dat vind ik heel knap’, benadrukt Heijmeskamp.

De moeder van Rouke is trots op haar dochter, maar maakt zich wel een beetje zorgen. ‘Nou ja, je vraagt je wel af: gaat dat goed komen? Maar toch heeft ze er vertrouwen in. ‘Ik denk wel dat ze het kan.’

Bron: Omroep Gelderland