Spaans enduranceteam vangt bot bij FEI om medailles

0
195
endurance
Archiefbeeld endurancewedstrijd.

Het is de Spaanse hippische bond niet gelukt om het FEI Tribunaal ervan te overtuigen dat de medailles die er in Tryon voor de enduranceruiters te verdienen waren, alsnog moeten worden uitgereikt. De strijd om de wereldtitel werd destijds gestaakt, waardoor er geen winnaars werden aangewezen.

Spanjaarden op titelkoers

Op het moment dat de wedstrijd werd gestopt vanwege gevaarlijke omstandigheden lag het Spaanse team op titelkoers. De bond is van mening dat de Spanjaarden alsnog tot wereldkampioen moeten worden uitgeroepen, maar de FEI heeft anders besloten.

Chris Hodson, lid van het FEI Tribunaal, wees het verzoek af en sloot zich daarmee aan bij het besluit van het WEG Appeals Committeee. Die commissie had de argumenten van de Spanjaarden al eens aangehoord en besloten dat er geen medailles zouden worden uitgereikt.

Controverse

De bewuste titelstrijd vond plaats op 12 september in Tryon, tijdens de wereldruiterspelen. Het werd een wedstrijd vol controverse, al vanaf het begin, toen enkele ruiters de start misten doordat ze onjuiste aanwijzingen kregen.

Toen dit werd ontdekt, werd door de jury ter plaatse besloten om de eerste ronde te schrappen. De combinaties die goed door de daaropvolgende vet check kwamen, gingen vervolgens van start bij een ‘nieuwe’ wedstrijd, ditmaal over 120 kilometer.

Vervolgens werd, toen de wedstrijd al in een vergevorderd stadium was, besloten de gehele wedstrijd af te gelasten vanwege de weersomstandigheden. Deze beslissing – die gemaakt werd vanwege het welzijn van de paarden – werd unaniem gemaakt door de betrokken juryleden.

Verzoek Spaanse bond

Nadat iedereen hiervan op de hoogte was gebracht, liet de FEI in een officiële verklaring weten dat er geen medailles zouden worden uitgereikt. De Spaanse bond was het hier niet mee eens en diende de volgende dag een verzoek in om op deze beslissing terug te komen.

Diezelfde dag werden de betrokkenen nog gehoord en een dag later maakte de commissie bekend bij de eerder genomen beslissing te blijven. De commissie liet hierbij weten dat de Spaanse juryleden het destijds wellicht niet per se eens waren met het besluit de wedstrijd te stoppen, maar wel konden begrijpen waarom daartoe besloten werd. Zij wezen bovendien op de regels rondom endurancewedstrijden, waarin staat dat een wedstrijd moet worden afgerond om een medaille te kunnen winnen. Dat was in Tryon niet het geval.

Erkenning

De Spanjaarden lieten het hier niet bij zitten en lieten de zaak voor het FEI Tribunaal komen. Volgens hen zijn er onvoldoende wettelijke bepalingen in zaken als deze. Ze voerden bovendien aan dat de aanvoerders in de wedstrijd al meer dan 80% van het parcours hadden afgelegd toen de titelstrijd werd gestaakt. De taak die de leidende combinaties hadden volbracht onder zeer lastige omstandigheden, moest erkend worden volgens de Spaanse bond. Echter, dat was ook wat de commissie al wel had gedaan in een eerdere verklaring.

Voltooien parcours

Daarnaast stelden de Spanjaarden dat de regelgeving rondom het voltooien van het parcours om te kunnen winnen anders kan worden geïnterpreteerd. Volgens hen kan kan je als ruiter het parcours ook voltooien als er besloten wordt om de wedstrijd te staken. Dat zou dan het einde van de wedstrijd zijn.

De FEI ging hier niet in mee en wees het verzoek af. Zij blijft bij de eerdere uitleg van de voorgenoemde regels en stelt dat er alleen medailles worden uitgereikt als het gehele parcours is afgelegd. ‘Aangezien de endurancewedstrijd tijdens de wereldruiterspelen van 2018 werd geannuleerd voordat combinaties het volledige parcours hadden gereden, kunnen we geen medailles uitreiken,’ valt te lezen in een verklaring van de FEI.

Lees het volledige artikel (Engels) hier.

Bron: Horsetalk
Foto: Wikimedia / Haras Nationaux