Valerie Kanavy volgt Meg Sleeper op in endurancecommissie

0
330
endurance
Archiefbeeld endurancewedstrijd.

Dr. Margaret (Meg) Sleeper is geen lid meer van de tijdelijke endurancecommissie die is opgericht om problemen in de sport aan te pakken. De reden daarvan is dat zij de regels met betrekking tot de rustperiode tussen twee wedstrijden in heeft overtreden.

Sleeper meldde haar overtreding zelf bij de FEI en besloot uit eigen beweging de commissie te verlaten. Ze zal worden opgevolgd door haar landgenote Valerie Kanavy, zo bericht de FEI.

Schorsing

Op 22 september nam de amazone met haar paard Syrocco Cadence deel aan een wedstrijd over 160 kilometer. In de vetgate na 137.6 km werd de Amerikaanse uit de strijd genomen omdat haar paard onregelmatig liep. Sleeper, die ook trainer en dierenarts is, zette vervolgens haar paard weer in op een wedstrijd over 160 kilometer op 27 oktober. Deze wedstrijd wist ze te winnen, maar ze kreeg erna te horen dat ze mogelijk de regels rondom een rustperiode voor haar paard had overtreden.

Gisteren werd bekend dat dat inderdaad het geval is, waarna de FEI besloten heeft haar een schorsing van twee maanden op te leggen.

Zelf gemeld

Sabrina Ibáñez verklaart namens de FEI dat ze het jammer vinden om Sleeper te verliezen als lid van de commissie. ‘We waarderen het dat ze eerlijk en transparant is geweest. Ze meldde deze kwestie al bij ons nog voor het door de Amerikaanse ruiterbond was bevestigd. Het was echter wel duidelijk dat haar positie in deze commissie hierdoor onhoudbaar was geworden.’

Ook Sleeper zelf reageerde op de kwestie. ‘Zodra ik me realiseerde dat ik de regels met betrekking tot de rustperiode had overtreden, heb ik onmiddellijk contact opgenomen met de FEI. Ook heb ik toen mijn collega’s in de tijdelijke commissie op de hoogte gebracht en de situatie uitgelegd. Toen het eenmaal was bevestigd, vond ik dat ik maar één juiste beslissing kon nemen. Ik heb een fout gemaakt en ik heb er enorme spijt van. Het werk van de tijdelijke commissie zal de toekomst van mijn discipline bepalen en dat is het belangrijkste. Mijn fout mag niemand afleiden van dat doel.’

Valerie Kanavy

Valerie Kanavy zal Sleeper opvolgen in de tijdelijke commissie. Zij is al decennia actief in de endurancesport, won goud op de Wereldruiterspelen in Den Haag (1994) en herhaalde dat kunststukje vier jaar later in Abu Dhabi. Ondanks haar hogere leeftijd komt ze nog steeds actief op wedstrijden uit en won ze kort voor haar 72e verjaardag nog een wedstrijd over 120 kilometer.

Bron: FEI
Foto: Wikimedia / Haras Nationaux