WEG 2018: Endurancewedstrijd afgebroken

0
243
Archieffoto vetgate endurancewedstrijd.

De endurancewedstrijd bij de FEI World Equestrian Games heeft een bizar verloop gekregen, zo bericht de KNHS. Nadat er eerst van alles mis ging bij de start, moest aan het einde van de middag (lokale tijd) het besluit genomen worden de wedstrijd af te breken.

Bij de start van de 160 kilometer van het WK ging het helemaal mis. Zo ontzettend mis zelfs, dat na emotioneel en verhit beraad werd besloten om de wedstrijd te herstarten. Eén van de Nederlandse deelneemsters besloot toen al niet meer van start te gaan.

Enkele uren later brak de hemel boven Tryon open. De toch al zware bodem werd daardoor nog zwaarder. Samen met de hoog oplopende temperaturen werden de omstandigheden daardoor onverantwoord voor de paarden.

Welzijn en veiligheid

In het licht van paardenwelzijn en veiligheid werd gesloten om de wedstrijd af te breken. Dit besluit was, aldus de FEI, geheel in overeenstemming met het FEI-reglement en een unanieme beslissing van de voorzitter van de Ground Jury, de technisch afgevaardigde en voorzitter van de veterinaire commissie.

Na alle gebeurtenissen van vandaag heeft de FEI een grondig en onafhankelijk onderzoek laten instellen door de ter plaatse aanwezige ECIU (Equestrian Community Integrity Unit).

Nederland stond derde

Chef d’Equipe Pieter Wiersinga staat helemaal achter het besluit, maar is uiteraard teleurgesteld. ‘In verband met welzijn en veiligheid was er geen ander besluit mogelijk. Op het moment dat de wedstrijd werd gestaakt stonden we derde. Die plek hadden we redelijkerwijs vast kunnen houden, de ruiters en paarden waren nog super.’

Op het moment van het afbreken van de wedstrijd reed Marijke Visser met Rouschka de Luc knap vooraan mee in de wedstrijd. Ook Leonie Schoonderwoert en haar Meneer Prince en Jarmila Lakeman met El Kebir Florival waren ijzersterk op weg.

Bron: KNHS / Buitenruiters
Foto: Wikimedia / Land Rover MENA