Nu in actie om overgewicht in het voorjaar te beperken

0
153
De winter is het ideale seizoen om een te zwaar paard te laten afvallen.

Britse paardeneigenaren worden opgeroepen om het gewicht van hun geliefde paarden goed in de gaten te houden. In Groot-Brittannië is overgewicht bij paarden namelijk een veelvoorkomend probleem dat lijdt tot een hoop ernstige kwalen, zo bericht Horse & Hound.

Hoefbevangenheid

David Rendle, internist bij een paardenkliniek in Yorkshire, waarschuwt dat hoefbevangenheid het ernstige gevolg van overgewicht kan zijn. Hij legt uit dat het niet alleen shetlanders zijn die daar last van kunnen krijgen, maar ook andere pony’s en rijpaarden. Hij voegt daaraan toe dat hoefbevangenheid regelmatig voorkomt als gevolg van PPID, maar dat hij steeds vaker ziet dat paarden ziek worden doordat ze veel te dik zijn.

‘Helaas zien mensen vaak niet dat hun paard overgewicht heeft’, vertelt hij. ‘Paarden worden geleidelijk zwaarder en mensen zijn er inmiddels zo aan gewend om dikke paarden te zien, dat “te zwaar” het nieuwe “gezond” geworden is.’

Hij vervolgt: ‘Daarbij komt dat het gemakkelijker is om medicatie te geven dan om een verandering in het management van het paard aan te brengen. Zonder die verandering is het echter bijna onmogelijk om een hoefbevangen paard weer beter te maken en dat terwijl de meeste gevallen van hoefbevangenheid te voorkomen zijn met het juiste management.’

Vertekend beeld

Volgens Rendle hebben veel mensen een vertekend beeld van de body condition score van hun paard. Het gevolg hiervan is dat ze van mening zijn dat hun paard wat dikker moet zijn dan wat ideaal voor het paard is.

Bovendien is hoefbevangenheid niet het enige gevolg van obesitas, paarden gaan er slechter door presteren, kunnen zich vervelend gedragen en bijvoorbeeld last van hun gewrichten krijgen.

Winter

Eigenaren zouden gebruik moeten maken van de winter om hun paard te laten afvallen, zo adviseren veeartsen. Er is dan immers minder gras en paarden verbruiken meer calorieën om warm te blijven. Dat zijn dus ideale omstandigheden om een goed begin te maken met gewichtsverlies. Paarden zijn er namelijk van nature op ingesteld om in de winter in te teren op het gewicht dat ze er in de lente en zomer bij aan gegeten hebben.

Hoewel veel paarden nog steeds aankomen in de zomer, zijn er steeds minder paarden die in de winter afvallen. Dat is volgens de veeartsen de reden dat paarden in het algemeen steeds dikker worden.

‘Het is voor paarden natuurlijk om in de winter wat gewicht kwijt te raken’, aldus Rendle. ‘Voor veel paarden is dit zelfs essentieel om ervoor te zorgen dat ze op een gezond gewicht blijven wanneer het voorjaarsgras doorkomt. Als je als eigenaar klaar wil zijn voor het weideseizoen, moet je nu beginnen met je paard laten afvallen.’

Bron: Horse & Hound
Foto: Wikimedia / Dezidor