Campagne ‘Deel je wei, iedereen blij’ morgen van start

0
326
Archiefbeeld paarden in de wei.

Paarden die met elkaar in de wei staan en zo samen kunnen rennen, spelen en eten. Zo zien paardenliefhebbers hun dieren het liefst. We weten dan ook bijna allemaal wel dat sociaal contact belangrijk is voor paarden, het zijn immers kuddedieren. Toch staat een groot aantal paarden in Nederland alleen in de wei of op stal. Om die reden starten de KNHS, FNRS, Dierenbescherming en Dier & Recht op 14 februari 2019 met de campagne ‘Deel je wei, iedereen blij’.

Kuddegedrag

In de natuur leven paarden in kuddes, om van elkaar te leren en  voor de veiligheid. In een kudde is de kans tenslotte kleiner om door een roofdier gegrepen te worden. Ook kunnen paarden in een kudde om de beurt de wacht houden, zodat de andere paarden uit kunnen rusten. De band die paarden met elkaar hebben verschilt. Sommige paarden tolereren elkaar, terwijl anderen elkaar opzoeken, samen eten en op de schoft krabbelen als teken van vriendschap.

Website

Met deze campagne willen de betrokken organisaties paardeneigenaren ervan bewust maken dat sociaal contact tussen paarden heel belangrijk is. De meeste mensen hebben het allerbeste met hun paard voor, maar weten niet dat een paard dat alleen staat eenzaam is, of hoe ze twee paarden veilig aan elkaar kunnen koppelen. Op de website van de KNHS is daarom vanaf nu informatie voorhanden over het belang van sociaal contact tussen paarden. Ook is er een stappenplan te downloaden waarin uitgelegd staat hoe je twee paarden veilig aan elkaar kunt introduceren en zijn er filmpjes beschikbaar met extra uitleg.

Op de website wordt opgeroepen om de ‘Deel je wei, iedereen blij’-boodschap te verspreiden. Geïnteresseerden kunnen een campagneposter downloaden en uitprinten, om deze uit te delen op plaatsen waar veel (paarden)mensen komen.

Bron: KNHS
Foto: Buitenruiters