Dekengebruik: zo doe je het goed

0
595
deken
Archiefbeeld paarden met dekens op.

Het is koud en nat, typisch najaarsweer dus. Als je paard veel buiten staat zal hij allicht een deken dragen. Datzelfde geldt voor oudere, zieke of geschoren paarden. Maar waar moet je nou om denken als je paard in het winterseizoen een deken draagt? The Horse komt met een aantal best practices die we graag delen.

Schuilmogelijkheid

Als je paard in weer en wind buiten staat en daarnaast laag in de rangorde staat, kan het zijn dat hij ondanks zijn dikke vacht en de aanwezigheid van een schuilstal wat extra bescherming nodig heeft. Het kan namelijk zijn dat je paard door de andere paarden niet wordt toegelaten in de schuilstal. Overweeg dan om je paard een goed waterdichte deken op te doen, zodat hij in elk geval beschermd is tegen langdurige neerslag.

De juiste deken

Zorg ervoor dat je een deken kiest die bij de omstandigheden waaronder je paard gehouden wordt past en die een goede pasvorm heeft. Als jouw paard elke dag buiten staat, ongeacht het weer, zul je in elk geval een goed waterdichte deken moeten gebruiken die ook goed ademt. Als een deken doorlekt, zal je paard het doorgaans kouder krijgen mét die deken op, dan zonder. Dit omdat de vacht platgedrukt is en geen kans krijgt om te drogen.

Schuurplekken? We zien ze regelmatig bij paarden die onder een deken staan. Het kan natuurlijk zo zijn dat jouw paard een gevoelig huidje heeft en overal schuurplekken van krijgt. In veel gevallen zijn schuurplekken echter een teken van een niet goed passende deken. Wees hier dus kritisch op en probeer waar mogelijk verschillende merken dekens uit. Het ene merk past beter op een breedgeschouderd paard, terwijl het andere merk geschikter is voor smallere paarden.

Dekens willen nog wel eens vies worden en sommige paarden vinden het heerlijk om met deken en al een diepe plas in te duiken. Je zult daarom verschillende dekens nodig hebben, zodat je kan wisselen en wassen wanneer nodig. Denk daarnaast om verschillende diktes qua vulling, zodat je de deken die je paard draagt kan aanpassen aan de weersomstandigheden.

Zweet

Als je paard gezweet heeft tijdens de training, laat hem dan eerst onder een zweetdeken opdrogen voor je de winterdeken weer op doet. Als een paard klam onder de deken komt te staan, droogt hij niet goed en kan hij het koud krijgen. Je hebt dan immers een nat paard en een natte deken. Er zijn dekens verkrijgbaar met een zogenoemde stay dry voering. Deze dekens kun je zonder problemen op een bezweet paard leggen.

Blijf controleren

Controleer je paard regelmatig als hij onder een deken staat. Ook als je paard niet in het werk staat, is het belangrijk om de deken dagelijks even af te halen. Op die manier kun je controleren of de deken goed past (schuurplekken), of de vacht van je paard niet gaat broeien onder de deken en of je paard niet onopgemerkt aankomt of juist vermagert.

Bron: The Horse / Buitenruiters
Foto: Buitenruiters