Dekens wassen: hoe vaak en hoe doe je dat?

0
353
deken
Archiefbeeld paarden met dekens op.

Hoe ziet de deken van jouw paard eruit, zo halverwege de winter? Kun je het ruitjespatroon nog herkennen, of heeft je paard de deken van een mooi egale zandkleur voorzien? Als je paard de deken niet meer nodig heeft, is het fijn om deze schoon op te kunnen bergen voor het volgende seizoen. Maar hoe maak je die dekens schoon? Laat je ze reinigen, of ga je zelf aan de slag?

Hoe vaak was je een deken?

Viezigheid, en dan met name urine- en mestplekken, tasten de paardendeken aan, waardoor hij minder lang meegaat. Daarnaast zijn vieze dekens zowel voor jou als je paard geen pretje. Geadviseerd wordt daarom om een deken in elk geval na het dekenseizoen te wassen en op te bergen. Tussentijds kun je ook de deken wat schoner houden, door regelmatig de ergste viezigheid eraf te borstelen. Dit voorkomt hopelijk ook dat je vaker dan eenmaal per jaar de deken moet wassen, want zeker waterdichte dekens hebben uiteindelijk te lijden van al die wasbeurten.

Weg brengen

Geen zin in gedoe? Dan kun je je dekens wegbrengen naar een winkel met een dekenwasservice. Simpeler dan dit wordt het niet: dekens inleveren, aangeven wat je precies wilt (outdoordekens zijn vaak wat duurder in verband met het opnieuw impregneren) en na een tijdje krijg je je deken keurig schoon en netjes verpakt weer terug. Veel dekenwasserijen bieden ook een reparatieservice aan, waarbij kleine herstelwerkzaamheden aan de deken kunnen worden verricht. Zo zijn je dekens in no time weer helemaal netjes en klaar voor het volgende seizoen.

In de wasmachine

Dekens die niet al te dik zijn, bijvoorbeeld onderdekens of zweetdekens, kun je zelf wassen in de wasmachine. Controleer van te voren wel even goed wat er op het label van de deken staat. Het zou zo zonde zijn als de deken voor de paard straks op je shetlander past.

De vraag is echter vervolgens wel hoe leuk je huisgenoten ‘die stinkdekens’ in de wasmachine vinden. Mocht je dus wat dekens in de wasmachine hebben gehad, haal de losse haren er daarna uit en laat je wasmachine leeg draaien op 90 graden met bijvoorbeeld wat schoonmaakazijn of een speciale schoonmaaktablet. Zo houd je iedereen blij.

Geen zin om de dekens in je eigen wasmachine te stoppen? Bij sommige tankstations staan grote wasmachines waar gemakkelijk een paar dekens of dekjes passen. Let wel op: vaak wordt er automatisch wasmiddel toegevoegd aan het wasprogramma. Het kan zijn dat dit te agressief is voor je waterdichte dekens. Controleer dit dus altijd van te voren.

Met de tuinslang

Heb je dekens die niet in de wasmachine passen of die te vies zijn om erin te stoppen? Dan zul je moeten gaan boenen. Leg de deken plat op de (schone) grond of hang hem over een hek en borstel zoveel mogelijk vuil eraf. Doe dit ook voor de haren in de binnenkant van de deken. Daarna is het tijd voor de tuinslang of de hogedrukspuit. Als je die laatste gebruikt, denk dan wel om de hoeveelheid bar die je instelt en spuit niet van te dichtbij. Je wil de deken immers niet beschadigen. Hardnekkige vlekken kun je even insmeren met (speciale!) zeep waarna je goed naspoelt.

Na het wassen zal je deken niet zo mooi schoon zijn als wanneer je hem naar een dekenwasserij hebt gebracht, maar na één keertje rollen zie je dat toch niet meer! Laat de deken goed drogen, spuit indien nodig een nieuwe laag impregneermiddel (dit maakt je deken waterdicht) erover, en hij is klaar om op te bergen.

Bron: Buitenruiters
Foto: Buitenruiters