Dier&Recht: ‘Zet paarden in de kou’

0
241
Archieffoto paard in de sneeuw.

Dierenwelzijnsorganisatie Dier&Recht zet zich in tegen eenzaamheid onder paarden. Zo stelt de organisatie dat veel Nederlandse paarden alleen op stal of in de wei staan. Dit komt in de winter meer voor dan in de zomer, omdat op veel stallen het weideseizoen rond oktober eindigt en de paarden op stal en in de paddock staan.

Winterweer

Volgens Dier&Recht realiseren paardeneigenaren zich onvoldoende dat paarden in de winter ook prima in een groepje naar buiten kunnen. De dieren kunnen immers goed tegen de kou.

‘Met vrije beweging, soortgenoten, een mooie wintervacht en voldoende ruwvoer zijn paarden ook in de winter buiten het allergelukkigst’, staat op de website van de organisatie. Nou is het natuurlijk wel zo dat niet iedereen op een dikke wintervacht zit te wachten, maar met een goede outdoordeken op kunnen ook de geschoren paarden comfortabel naar buiten.

Eerste levensbehoefte

Fysiek contact is voor paarden een van de eerste levensbehoeften. Wie wel eens een koppel of groepje paarden heeft geobserveerd, ziet dat ze veel samen doen. Als er één paard ligt te slapen, staat een ander de wacht te houden. Bevriende paarden eten gebroederlijk van dezelfde bult hooi en als ze een vreemd geluid hebben gehoord gaan ze samen poolshoogte nemen. Daarnaast raken paarden elkaar veel aan, door aan elkaar te snuffelen en elkaar te krabbelen.

Paarden die geen sociaal contact kunnen onderhouden, kunnen daar gestrest van raken. Dit kan zich op verschillende manieren uiten, zoals agressie, maar ook juist apathie. Ook laten eenzame paarden soms stereotiep gedrag zien, zoals stalondeugden of het ijsberen langs de omheining van de paddock.

Campagne

Er wordt al langere tijd aandacht gevraagd voor het voorkomen van eenzaamheid onder paarden. Zo werd in februari vorig jaar de campagne ‘Deel je wei, iedereen blij!‘, een samenwerking tussen de KNHS, FNRS, Dierenbescherming en Dier&Recht, gelanceerd.

Bron: Dier&Recht / Buitenruiters
Foto: Buitenruiters