Help je paard een handje met verharen

0
191
Archiefbeeld borstels.

De dagen worden alweer beduidend langer en veel paarden zijn er dan ook weer mee begonnen: verharen. Dit is niet de meest fijne periode, de haren vliegen in het rond, plakken overal aan vast en het verharen kost een paard veel energie. Gelukkig kunnen wij ze een handje helpen om het verhaarproces zo goed mogelijk te laten verlopen.

Verharen

Paarden verharen tweemaal per jaar, namelijk in het voor- en het najaar. Dit heeft niet met de temperatuur te maken, maar met de hoeveelheid daglicht. Als de dagen langer worden, maakt de hypofyse hormonen aan waardoor het paard zijn wintervacht kwijtraakt. In de zomer werkt dat precies andersom. Door de kortere dagen gaat het paard wintervacht aanmaken. Doorgaans zorgt het verharen naar een wintervacht niet voor problemen, maar het verharen naar een zomervacht kan lastiger zijn.

Zeker als je paard ouder of niet helemaal fit is, kan het verharen een flinke opgave zijn. Pavo geeft daarom nuttige tips die je kunt gebruiken om je paard te ondersteunen.

Borstelen

Help je paard met verharen door hem uitgebreid te borstelen en de huid daarmee lekker te masseren. Op die manier zorg je voor een goede doorbloeding, waardoor de vacht ook beter los laat. Ook hebben verharende paarden vaak meer jeuk, waardoor een flinke borstelbeurt ook gewoon heel fijn voor ze is.

Voeding

Zorg voor voldoende eiwit in het rantsoen. Dit is namelijk een belangrijke bouwsteen die ook een grote rol speelt tijdens de verharing. De behoefte aan eiwit is in deze periode wat groter dan normaal.

Als je paard moeizaam verhaart, kun je overwegen om wat extra vitamines bij te geven. Hierbij kun je denken aan een vitaminespuit die de weerstand ondersteunt.

Beweging en daglicht

Ook beweging is een belangrijke factor bij de verharing. Veel bewegen zorgt voor een betere doorbloeding, dus ga lekker rijden of neem je paardenvriend mee op een wandeling. Zeker met het mooie weer dit weekend, is dat absoluut geen straf.

Dit sluit mooi aan op een ander onderdeel dat belangrijk is voor een vlotte verharing: voldoende daglicht. Daglicht is immers de trigger voor het verharingsproces, dus het helpt om je paard hier zoveel mogelijk aan bloot te stellen. Ga dus fijn samen op buitenrit, zo is je paard lekker in de buitenlucht en nog in beweging ook.

Bron: Pavo
Foto: Buitenruiters