Onderzoek: Het voeren uit een slowfeeder verlengt eettijd

0
471
Archiefbeeld hooinet.

Bijna alle paardeneigenaren weten het wel, maar nu is het ook wetenschappelijk aangetoond: het voeren van hooi uit een hooinet met kleine mazen of slowfeeder verlengt de eettijd van een paard aanzienlijk. Om tot deze conclusie te komen testte een groep onderzoekers van de Universiteit van Minnesota onlangs twee slowfeeders, waarna de resultaten werden gepubliceerd in “Journal of Equine Veterinary Science”.

Verschillen tussen hooinetten

De onderzoekers merkten op dat er verschillende maatvoeringen worden gehanteerd waar het slowfeeders aangaat. Zij wilden weten of er ook een verschil is tussen deze hooinetten en zo ja, wat dat verschil dan is. Daarnaast wilden ze weten hoe de twee soorten slowfeeders zich zouden verhouden tot een standaard hooinet met grote mazen en tot het voeren zonder hooinet.

Voor het onderzoek, dat uit twee delen bestond, gebruikten de onderzoekers acht gezonde, volwassen paarden, waarbij ze vier voermethodes hanteerden. Zo werd er hooi gevoerd zonder net, uit een normaal hooinet met mazen van ongeveer 15 centimeter, een slowfeeder met een maaswijdte van ongeveer 4,5 centimeter en uit een slowfeeder met een maaswijdte van ongeveer 3 centimeter.

Eettijd

De paarden kregen tijdens het onderzoek tweemaal per dag 1% van hun lichaamsgewicht aan hooi aangeboden. Vervolgens mochten ze hier vier uur van eten, waarna het overgebleven hooi uit de box werd weggehaald en gewogen. De onderzoekers merkten dat er geen verschil bestond tussen het voeren vanaf de grond of het voeren uit een hooinet met wijde mazen. In beide gevallen hadden de paarden na ongeveer drie uur hun hooi op. Het voeren uit een slowfeeder bleek wel een significant verschil te maken. Als de paarden uit een slowfeeder met middelgrote mazen aten, hadden vijf van de acht paarden hun hooi na vier uit op. Toen de paarden uit een slowfeeder met kleine mazen aten, had geen van de paarden het hooi na vier uur op.

De onderzoekers wilden vervolgens weten hoe lang de paarden erover zouden doen om het hooi uit de slowfeeders helemaal op te eten. De acht paarden werden daarop in twee groepen gesplitst en kregen hooi te eten uit een slowfeeder. Tijdens dit deel van het onderzoek kregen de paarden continu toegang tot het hooi, totdat ze het op zouden hebben of langer dan tien minuten geen interesse in hun hooi meer toonden. Hieruit bleek dat de paarden die uit het net met middelgrote mazen aten, hun hooi in ongeveer vijf uur op hadden. Paarden die uit het net met kleine mazen aten, deden ongeveer zes en een half uur over hun hooi.

Praktisch en betaalbaar

Op basis van de onderzoeksresultaten concluderen de wetenschappers dat het gebruik van een slowfeeder paardeneigenaren een praktische en betaalbare manier biedt om de opname van hooi te verminderen en de eettijd van volwassen paarden te verlengen.

Bron: TheHorse
Foto: Buitenruiters