Pompoenen over? Voer ze aan je paard!

0
378
Je paard mag - mits je er niet teveel van geeft - gerust van een pompoen snoepen.

In Nederland zien we dat Halloween steeds vaker gevierd wordt, naast het traditionele ‘Sint Maarten-lopen’ in delen van het land. Maar wat doe je met de pompoenen die je over hebt? Je kunt er natuurlijk heerlijk mee koken, maar als je paard pompoenen lekker vindt, kan hij zonder problemen meesnoepen.

Eerst even checken

Voor je je moestuin leeghaalt, pompoenen van de boer koopt of je uitgeholde pompoen de stal in gooit moet je wel even checken of de pompoen in kwestie niet giftig is. De ‘normale’ oranje pompoen kan gewoon inclusief zaden gegeten worden, sierpompoenen zijn per definitie giftig. Twijfel je? Probeer dan eerst zelf een klein stukje rauw vruchtvlees. Als de pompoen een bittere smaak heeft, moeten jij en je paard er niet van eten.

Stijging bloedsuikerspiegel

Groenten en fruit zijn vaak een welkome, gezonde snack voor je paard. Maar is een pompoen nou gezond? Om dat te bepalen kun je kijken naar het glycemische gehalte van de groente/vrucht in kwestie. Dit is vooral belangrijk als je een paard hebt dat insuline-resistent is. De glycemische index geeft een inschatting van de snelheid waarmee de bloedsuikerspiegel stijgt nadat het product gegeten is.

Voor pompoenen geldt dat de glycemische index ervan hoog is, maar dat de glycemische last, een maatstaf die ook rekening houdt met de hoeveelheid die gegeten wordt, is weer heel laag. Dat betekent dat je pompoen veilig aan je paard kunt geven, mits je er niet teveel van geeft.

Speeltje in de stal

Benieuwd wat je paard met een pompoen doet? Kijk of je een kleine pompoen in het groenteschap in de supermarkt kunt vinden. Op die manier weet je zeker dat het een pompoen is die voor consumptie geschikt is. Je kunt de pompoen gewoon in zijn geheel in de stal van je paard leggen: een leuk speeltje dat nog eetbaar is ook! Denk er alleen even aan om de steel te verwijderen.

Bron: The Horse / Antigifcentrum / Buitenruiters
Foto: Steve – Public Domain, Wikimedia Commons