Tips om de hoeven van je paard gezond te houden

0
259
Archiefbeeld op rust staan.

Het is niet altijd gemakkelijk om de hoeven van je paard in perfecte conditie te houden. Als het buiten erg nat is worden de hoeven gauw te zacht, terwijl ze in een droge zomer juist kunnen gaan brokkelen. TheHorse vroeg veeartsen en hoefsmeden naar hun adviezen om de hoeven van je paard gezond te houden.

Schone omgeving

Of je paard nou een deel van de dag op stal staat, of juist helemaal nooit, het is altijd belangrijk om ervoor te zorgen dat je paard op een schone ondergrond staat. Als je paard altijd buiten staat, is het belangrijk dat hij ten allen tijde droog kan staan. Zorg dus voor een goed gedraineerde paddock of een stuk bestrating, zodat de hoeven kunnen drogen. Staat je paard op stal? Houd de stal dan droog en schoon en krab de hoeven regelmatig uit om mest eruit te verwijderen.

Goede voeding

Zorg ervoor dat je paard alle voedingsstoffen binnenkrijgt die hij nodig heeft. Biotine zorgt voor een gezonde vacht en goede hoefgroei en is dus belangrijk voor je paard. De meeste paarden krijgen genoeg biotine binnen door gras te eten en doordat bacteriën in de darmen biotine produceren dat weer door het paard opgenomen wordt. Mocht je paard echter broze, zwakke hoeven hebben die slecht groeien, dan kun je overwegen om een biotine-supplement bij te voeren. Leg dit voor aan je hoefsmid en geef het aan als je begint met het bijvoeren van biotine. Op die manier kan je hoefsmid je adviseren en vertellen of hij verschil aan de hoeven ziet na een periode van biotine bijvoeren.

Doorbloeding

Hoe goed een hoef groeit is afhankelijk van hoe goed de doorbloeding is naar de cellen die verantwoordelijk zijn voor de productie van de cellen die de wand, steunsels en hoefzool vormen. Voldoende beweging alleen zal er niet voor zorgen dat de hoef sneller groeit, maar beweging is wel heel belangrijk voor een goede doorbloeding. Daarnaast kan de hoefsmid de hoef zodanig bekappen dat de doorbloeding bevorderd wordt.

Hoefverharders

Er zijn verschillende hoefverharders te koop. Waar de één bij het gebruik ervan zweert, vindt de ander het helemaal niets. Volgens een van de specialisten die TheHorse benaderde kunnen hoefverharders nuttig zijn, vooral als het gaat om paarden met problematische hoeven. Het gebruik van een hoefverharder zou dan gecombineerd moeten worden met het verbeteren van de omgeving, zodat de hoeven niet alsnog aan teveel vocht worden blootgesteld.

Bron: TheHorse
Foto: Wendy Koekoek voor Buitenruiters