Een veilige overgang van paddock naar weide

0
718
Archiefbeeld paarden in de wei.

Het ziet er op dit moment nog niet naar uit, maar vanaf volgende week krijgen we toch echt een beetje voorjaar! Het gras gaat weer groeien, de paarden kijken hunkerend naar de weide en voor je het weet is het zover: de start van het weideseizoen! Voor veel paarden (en hun baasjes) breekt dan de mooiste periode van het jaar aan, maar het eten van voorjaarsgras is niet zonder risico.

Voorjaarsgras en suiker

Voorjaarsgras kan wel twee keer zoveel suiker bevatten ten opzichte van gras gedurende de rest van het jaar, zo valt te lezen op VoerVergelijk. Gras bevat namelijk gemiddeld zo’n 10% suiker per kilogram droge stof, maar in het voorjaar kan dit wel oplopen tot 20%.

Als je dit omrekent ontdek je dat je paard tijdens vier uur grazen dus zomaar 54 suikerklontjes extra binnenkrijgt, wat gelijk staat aan 270 gram suiker. Er zijn paarden die hier absoluut geen hinder van ondervinden, maar hoge suikergehalten kunnen wel gevaarlijk zijn voor paarden met EMS, insulineresistentie en PPID. Ook voor paarden die gevoelig zijn voor hoefbevangenheid of koliek vormt al dat suiker een risico.

Rustig opbouwen

De suikers in voorjaarsgras kunnen extra riskant zijn omdat het verteringsstelsel van je paard niet meer gewend is aan de opname van gras. Je hebt immers waarschijnlijk een groot deel van de herfst en winter hooi gevoerd in plaats van gras. Het is dus belangrijk om de verandering in het rantsoen van je paard gelijk door te voeren. Dat kun je doen aan de hand van de volgende richtlijnen:

  • Bouw de hoeveelheid hooi rustig af, terwijl je de hoeveelheid graasminuten/-uren opbouwt.
  • Kies om te beginnen met weidegang bewolkte ochtenden uit waarop het ’s nachts niet onder de 5 graden is geweest. Het suikergehalte in het gras is dan niet zo hoog.
  • Geef je paard voordat hij naar de wei gaat een plak hooi of een portie bietenpulp. Zo voorkom je dat je paard gaat schransen omdat hij trek heeft.
  • Bouw de weidetijd niet te snel op, geef je paard tijd om te wennen.

Voor gevoelige paarden bestaat er niet zoiets als te langzaam opbouwen. Zorg ervoor dat je je paard kent, zodat je weet op welk tempo je de voerverandering kan doorvoeren zonder risico te lopen.

Geen gras?

Als je een paard hebt dat zeer gevoelig is voor bijvoorbeeld hoefbevangenheid, kan het een wijs besluit zijn om het dier niet op voorjaarsgras te laten. Het ziet er misschien sneu uit, een paard dat verlekkerd naar de mooie groene weide kijkt, maar een paard met pijn als gevolg van die groene weide is een stuk zieliger. Voorzie in dit geval van voldoende hooi, ruwvoer en andere bezigheden, zodat je paard zich niet hoeft te vervelen.

Bron: VoerVergelijk / Buitenruiters
Foto: Buitenruiters