Voeding voor het oudere paard

0
415
Archiefbeeld etend paard.

Iedereen hoopt dat zijn of haar paard in goede gezondheid oud wordt en steeds meer paarden is dat ook gegeven. Dat komt doordat de diergeneeskunde er in de afgelopen jaren enorm op vooruit is gegaan en doordat er steeds meer aandacht voor juiste voeding is.

Als je paard ouder wordt, zijn er wel wat factoren om rekening mee te houden als eigenaar. Sommige oude paarden vallen af, terwijl anderen juist te dik worden. Tanden zijn afgesleten waardoor kauwen moeilijk wordt en sommige paarden verliezen zelfs een deel van hun gebit. Ook worden de paarden vatbaarder voor ziektes en zullen ze vaak wat spiermassa verliezen en stijver worden. Vaak gebeurt dit geleidelijk, maar zodra je merkt dat je paard ouder begint te worden, is het tijd om eens kritisch naar je voerbeleid te kijken. Past het nog bij jouw ouder wordende paard?

Twee factoren

Er zijn ruwweg genomen twee belangrijke factoren om rekening mee te houden. Het eerste is het feit dat een ouder paard minder speeksel produceert waardoor het lastiger wordt om droog voer te kauwen en door te slikken. Dit kun je als eigenaar gemakkelijk ondervangen door het voer licht te bevochtigen zodat het gemakkelijker te eten is.

Wat ook belangrijk is, is om je re realiseren dat de spijsvertering van je paard niet meer zo efficiënt werkt als toen je paard jonger was. Dit kan tot gevolg hebben dat je paard diarree krijgt en gewicht verliest doordat hij onvoldoende voedingsstoffen uit het voer kan opnemen.

Seniorenvoer

Om het dieet van je oudere paard te verbeteren kun je besluiten om voor een speciaal seniorenvoer te kiezen. Ook kun je het huidige rantsoen aanvullen met bijvoorbeeld bietenpulp of grasbrokken. Dit zijn vaak vlokken of pellets die je eerst een tijd moet weken alvorens ze aan het paard te geven. Doordat je het vochtig voert, zal je paard het gemakkelijker kunnen eten. Bovendien zijn pulp en grasbrokken ideaal om een supplement overheen te geven, je roert het er zo doorheen.

Te zwaar

Het is niet altijd gemakkelijk om een oud paard goed op gewicht te houden. We gaan er meestal vanuit dat oudere paarden mager worden, maar er zijn ook veel paarden die juist aankomen op hoge leeftijd. Dit heeft te maken met het vertragen van hun stofwisseling.

Als je oudere paard wat moet afvallen, dan kun je doorgaans volstaan met een dieet van gras of hooi, aangevuld met een vitaminebrok. Ga niet te weinig voeren, het is belangrijk dat je paard ten allen tijde ruwvoer tot zich kan nemen. Als een paard urenlang niet kan eten, zal hij geen vet verbranden en zwaar blijven. Bovendien loop je zo een risico op andere vervelende aandoeningen zoals maagzweren.

Te mager

Een paard dat te mager wordt, kan wel een flinke uitdaging zijn. Ga er niet zonder meer vanuit dat je paard mager wordt doordat hij oud is. Het is belangrijk om eerst goed te onderzoeken wat de reden van het vermageren is, denk hierbij aan een wormbesmetting, maagzweren, een infectie of orgaanfalen. Ook pijn en stress kunnen ervoor zorgen dat je paard vermagert.

De meestvoorkomende reden van gewichtsverlies bij oudere paarden blijft echter de achteruitgang van het gebit. Zorg ervoor dat het gebit van je oudere paard consequent onderhouden wordt en doe aanpassingen in het dieet waar nodig.

Lees hier (Engels) het volledige artikel inclusief alle voedingstips.

Bron: Horsetalk
Foto: Wikimedia / Russ