Voedingswaarde van hooi bepalen: kijken, voelen, ruiken

0
92
De geur, kleur en structuur van het hooi, kunnen al veel over de voedingswaarde ervan zeggen.

Ruwvoer is het belangrijkste onderdeel van het rantsoen van een paard. Zeker nu het gras veel minder voedingswaarde bevat dan in de lente en zomer is het belangrijk om hooi of voordroog van goede kwaliteit te voeren.

Door je ruwvoer te laten analyseren weet je precies wat de voedingswaarde ervan is, maar door middel van kijken, voelen en ruiken kun je ook al een goede inschatting maken van de kwaliteit, zo schrijft VoerVergelijk.

Kijken

Hooi van goede kwaliteit is meestal diep groen tot geel-groen van kleur, maar doorgaans niet geel of bruin. Echter, alleen de kleur zegt niet alles over het ruwvoer. Je moet ook goed opletten of er geen giftige onkruiden in zitten. Een groot aandeel onkruid heeft ook invloed op de voedingswaarde.

Het hooi mag uiteraard geen zichtbare schimmel bevatten en als je het uit elkaar schudt dan is het niet gewenst dat er grote stofwolken uit komen. Let ook op de structuur ervan. Hooi met veel stengels en weinig blad bevat een lage voedingswaarde. Als het hooi uitgebloeid is, dan zijn de zaadkoppen zichtbaar en is de structuur doorgaans ook hoger.

Voelen

Door aan het hooi te voelen kun je een idee krijgen van hoe grof het is. Over het algemeen geldt: hoe grover het hooi, hoe lager de voedingswaarde. Grof hooi kan als buikvulling voor dikkere paarden erg goed zijn, terwijl een mager paard beter fijn hooi gevoerd kan krijgen.

Globaal is de textuur van het ruwvoer in vier categorieën in te delen:
1) Fijn. Dit voelt bijna zo zacht als gedroogde bladeren en is meestal vroeg volwassen gras wat op het goede moment is verwerkt. Dit hooi heeft meestal een hoge voedingswaarde.
2) Normaal. Het meeste hooi valt in de textuurcategorie ‘standaard’. De bladeren zijn zacht en de stelen buigen gemakkelijk, maar zijn al wel het proces tot verharden van de stengels ingegaan.
3) Grof. Dit heeft hardere stengels en weinig blad, het zal nog droger aanvoelen dan ander hooi. Gevoelige paarden zullen bij dit hooi waarschijnlijk de zachtere delen uitzoeken, hierdoor zal de opname afnemen en meer hooi verspild worden.
4) Zeer grof. De categorie hooi die je meestal het liefst vermijdt is het zeer grove hooi. Dit is hard aanvoelend hooi en daarbij heeft het een lage voedingswaarde doordat het proces waarin de stengels verharden al vergevorderd is. De opname is meestal sterk verminderd door de grove structuur. Wanneer zeer grof hooi voor een langere periode wordt aangeboden, zal je paard waarschijnlijk afvallen.

Ruiken

De geur van het ruwvoer dient aangenaam en licht zoet te zijn. Een muffe geur kan duiden op schimmelvorming of grote hoeveelheden stof, waardoor een paard kan gaan hoesten.

Analyse

De voedingswaarde kun je niet altijd bepalen door goed naar het ruwvoer te kijken. Hooi dat heel erg op elkaar lijkt kan in eiwitgehalte toch aanzienlijk variëren. Om de voedingswaarde precies te bepalen, moet een ruwvoeranalyse uitgevoerd worden. Door middel van een ruwvoeranalyse weet je precies welk voer of supplement je moet kiezen als aanvulling.

Elk paard anders

Houd rekening met de behoeften van jouw paard als je ruwvoer selecteert, het ideale hooi varieert namelijk per paard, onder andere afhankelijk van leeftijd, spijsvertering, en hoeveelheid beweging. Het grootste deel van het rantsoen van een paard bestaat uit hooi, dus de kwaliteit daarvan heeft een grote invloed op het welzijn van je paard.

Bron: VoerVergelijk
Foto: Wikimedia / Horse Experts German Horse Industry