Volop herfst, wat verandert er in de voeding?

0
130
In de herfst krijgen paarden veelal hooi bijgevoerd.

We hebben nog mogen genieten van een prachtige nazomer, maar inmiddels is het toch echt flink herfstig geworden. Paarden staan weer onder een deken, weides zijn kaalgegraasd en het gras bevat minder voedingswaarde. Ook staan veel paarden inmiddels alweer ’s nachts op stal en overdag in de paddock. Waar moet je dan rekening mee houden bij het voeren van je paard? VoerVergelijk komt met de volgende aandachtspunten.

Overgang van gras naar hooi

Zodra een paard niet of minder in de weide kan staan, moet een hoeveelheid gras vervangen worden door ander voer. De meest voorkomende vervanger is hooi of voordroog. Hoe minder gras een paard eet, hoe meer hooi of voordroog er gevoerd moet worden. Het advies is om je paard minimaal een tot anderhalve kilo hooi per 100 kilo lichaamsgewicht te voeren.

Een bijkomend voordeel van vezelrijk eten in de winter is de warmte die het genereert. Tijdens de vertering van ruwvoer komt veel warmte vrij, deze warmte kan een paard gebruiken om zichzelf warm te houden.

Beweging

Als een paard minder weidegang krijgt, dan beweegt hij doorgaans ook minder. Een gebrek aan beweging is een belangrijke oorzaak voor het ontstaan van verteringsproblemen. Paarden die veel op stal staan hebben grotere kans op koliek. Door een paard voldoende beweging te geven wordt het spijsverteringsstelsel op gang gehouden en zullen klachten als stalbenen ook minder snel optreden.

Monitor Body Condition

Veel paarden, met name de oudere dieren, verliezen in het najaar en de winter lichaamsgewicht. Houd de conditie nauwlettend in de gaten door regelmatig de Body Condition te controleren. Een dikke vacht kan de werkelijke toestand van het paard verbloemen.

Als een paard te dik is, is het belangrijk om een afvalrantsoen samen te stellen in combinatie met voldoende beweging. Wordt het paard mager, dan zal het rantsoen ook moeten worden aangepast, bijvoorbeeld door voedingsrijker ruwvoer, bietenpulp, olie of luzerne toe te voegen.

Water

Naarmate de temperatuur daalt, zal een paard minder water drinken. Ook bevat een stalrantsoen doorgaans een stuk minder vocht dan een zomerrantsoen. Gras bestaat voor 85% uit water en hooi gemiddeld voor slechts 15%. Als een paard te weinig drinkt, kan het verstoppingskoliek krijgen. Zorg er daarom voor dat je paard altijd toegang heeft tot vers water, ook tijdens vorstperioden. Probeer de temperatuur van water te reguleren, omdat paarden geneigd zijn minder te drinken van erg koud water.

Giftige planten

In de herfst komen de bladeren weer naar beneden. Zorg ervoor dat je paard geen of zo min mogelijk esdoornbladeren en -zaden eet en ruim gevallen eikels (met name de groene, onrijpe) op. Je paard kan ernstig ziek worden als het er teveel van eet.

Bron: VoerVergelijk
Foto: Pexels / Brenda Timmermans