Hoe weet je welk zout goed voor je paard is?

0
263
zout
Archiefbeeld liksteen.

Door je paard een liksteen te geven, weet je zeker dat je paard voldoende sodium binnenkrijgt, wat belangrijk is voor de vochtbalans. Maar hoe weet je nou wat het juiste ‘zout’ is en welke liksteen kies je dan? Op de website The Horse wordt het duidelijk uitgelegd, waarvan hier een samenvatting.

Sodium Chloride

Wat allereerst belangrijk is, is ervoor zorgen dat je liksteen bestaat uit sodium chloride. Dit komt in vele vormen, zo heb je de witte (veelal 10 kilogram) blokken, maar ook de rode blokken die je in een houder kunt steken. Daarnaast zijn er nog vele andere soorten zout, zoals zeezout, himalayazout en nog veel meer. The Horse raadt aan om altijd een liksteen voor je paard beschikbaar te hebben en beveelt dan het simpele witte blok aan, tenzij je paard dat niet graag lust.

Los zout

Hoewel veel paarden niet heel fanatiek zijn met hun liksteen, hebben ze wel sodium nodig. Als je paard zijn liksteen dus niet gebruikt, dan kun je ook (zeker op warme dagen of bij zware inspanning) los zout voeren zodat je zeker weet dat hij voldoende sodium binnenkrijgt. Volgens The Horse is het normale, gejodeerde tafelzout dan aan te bevelen. De kleine hoeveelheid jodium is dan een positieve bijdrage in het dieet. Echter, als het paard in kwestie al zeewier bijgevoerd krijgt, dan hoeft het niet meer jodium bijgevoerd te krijgen en kun je beter voor ander zout kiezen.

Bron: The Horse

Foto: Alexandr FrolovCC BY-SA 4.0, bijgesneden om passend te maken